3 Şubat 2011 Perşembe

Twitter nedir nasıl kullanılır?

Twitter nedir nasıl kullanılır?

Birçoğumuz artık kullanıyor, veya bloglarda görüyor. Bilen ne işe yaradığını biliyor, bilmeyen ise ne işe yarıyor acaba bu meret, nasıl kullanılıyor, nerden yazı ekleniyor… tarzında sorular soruyor. Bu yazımda twitter hakkında açıklayıcı bir bilgi vereceğim, nasıl kullanıldığını ve sitenize nasıl ekleyebileceğinizi anlatacağım.Devamını okuyun o halde.
Nedir Twitter?

Twitter; genellikle bloglarda kullanılan, kullanıcının o anki halinden bahsettiği, diğer kullanıcıların ise takip ettiği basit bir anlık ileti sistemidir. Twitterda amaç sizi takibe alan kişilere yazdığınız andaki eyleminizi, düşüncenizi, aktivitenizi bildirmek, o konular hakkında bilgi vermektir. Ayrıca sizin takip eden kullanıcılardan veya arkadaşlarınızdan sizin o an ne yaptığınızı merk edenler olabilir, siz de arkadaşlarınızın ne yaptığını merak ediyor olabilirsiniz. O yüzden twitter bulunmaz bir araçtır.
Nasıl Kullanılır?

Eğer bir twitter hesabının yoksa kayıt olarak bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Twitter / Creat an account linkinden kayıt olabileceğiniz bu sistemde, anlık durumunuzu diğer kullanıcılara aktarmak oldukça basit.
Kayıt olduktan sonra Twitter Anasayfasına gelerek “What are you doing” yazan kısmın hemen altındaki kutucuğa, anlı durumunuzu girip “Update” düğmesine bastığınızda, diğer kullanıcılar sizin yazdığınız yazıyı(anlık durumunuzu) okuyabilecektir. Bu konuda, anlık durumunuz hakkında doğru bilgi vermeniz,dalga geçme seviyesinde olmamanız; diğer kullanıcıların sizi takibe alması ve cidiiye alıp okuması için büyük önem taşımaktadır.
Bana bir getirisi var mı Twitterın?

Size bir getirisi yok bu twitter’ın, zaten olmasını da bekleyemeyiz. Twitterda tek amac anlık durumunuzu sizi takip eden kullanıcılara bildirmek, ve onların anlık durumu hakkında bilgi edinmek.
Diğer kullanıcıları nasıl takip ederim?

Twitterı kullanırken tabi ki diğer kişileri takip etmek isteyeceksiniz. Bunu yapabilmek, arkadaşlarınızın anlık durumundan anında haberdar olmak için arkadaşınızı takip etmeniz gerekir. Bunu yapmak için ise, arkadaşınızın Twitter profil sayfasında “Follow” yazan düğmeye bastığınızda artık o arkadaşınızı takip ediyor olacaksınız. Örneğin; benim twitter sayfama geldiğinizde kulanıcı resmimim hemen altında “Follow” yazan düğmeyi göreceksizinz. Twitter Sayfam

Twitter’ımı siteme nasıl eklerim?


Yazından çok etkilendim ve sonunda twitter’a üye oldum, fakat siteme eklemek istiyorum ama nasıl yapılacağını bilmiyorum.” diyorsanız bu kısmı mutlaka okumalısınız. Şimdi bir twitter hesabınız var,bunu blogunuza(sitenize) eklemek için Ayarlar sayfasında “(You can also add Twitter to your site here)” yazan kısma tıklayın, Kullandığınız sistemi seçin. “myspace, blogger, facebook, TypePad” den birini seçmelisiniz, wordpress veya başka bir sistem kullanıyorsanız “Other” seçeneğini seçmelisiniz. Açılan sayfada size; sitenize flash olarak mı html olarak mı koymak istediğinizi soruyor ve size 3 seçenek sunuyor. Ben “HTML/Javascript“seçtim. Ve açılan sayfada kaç gelişmenin yayınlanmasını istiyorsanız seçiyorsunuz ve kodunuzu alıyorsunuz.Kodu sitenizde uygun bir yere koyabilirsiniz. Bu aldığınız kod tasarım açısından biraz fakir olabilir, bu yüzden siz de css kullanarak Twitter’ınıza daha güzel bir görünüm verebilirsiniz.



Twitter’ı Türkçe yapmak istiyorum

Herşeyi hallettiniz, twitterınızı sitenize eklediniz ve görünüm açısından güzel birşey çıkarttınız.Twitterınız ilk başta ingilizce olacaktır.Sadece yazıların sonunda bulunan “3 hours ago, 2 days ago… gibi kısımlar ingilizce görünüyor. Bu kısmı türkçeleştirmek için, twitter’ın size verdiği kodda bir blogger.js dosyasından bilgi aldığını görürsünüz. Kodun içerisinde “http://twitter.com/javascripts/blogger.js” şeklinde bir adres vardır. Bu adresteki javascript dosyasını indirn ve türkçeye çevirin. Ya da benim kullandığım türkçe dosyayı indirip kendi hostunuza atabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra sitenize eklediğiniz koddan bu kısmı “siteismi.com” şeklinde değiştirmeyi unutmayın! Benim kullandığım javascript dosyası;

Yazımı okuduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum, yazıda bir eksik görürseniz veya bir yanlışlık görürseniz lütfen uyarın. Yorumlarınızı da esirgemeyin. : )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder